Welkom op Dieseldokter.nl

De website van Fer.

Fer is De Dieseldokter voor (scheeps)diesels.

Op deze site vind je handleidingen van verschillinde motoren maar ook hoe je het onderhoud of reparaties aan een motor kunt uitvoeren. De site wordt voortduren voorzien van nieuwe beschrijvingen dus kom gerust eens terug.

 

 

 

Wierfilter Schoonmaken

Wierfilters zijn er in verschillende uitvoeringen en maten, maar hebben allemaal het doel om vervuiling van het koelsysteem tegen te gaan. Het meest voorkomende wierfilter is die met een vleugelmoertje dat het deksel op zijn plaats houdt. Dit is een eenvoudig en goed filter maar heeft wel wat aandacht nodig op de afdichtingen, met name de O-ring onder de vleugelmoer wil nog wel eens lekken waardoor er lucht in de wierpot komt en het systeem dus valse lucht zuigt. Moche je zo’n filter hebben zorg er dan voor dat je een setje O-ringen aan boord hebt. Je heb voor het vast zetten van de vleugelmoer geen gereedschap nodig, deze moer hoeft maar handvast gezet te worden. Zet je deze echter vaster zal het deksel haarscheurtje krijgen of zelf barsten en of de o-ringen beschadigen waardoor een lucht lek ontstaat. Onder de vleugelmoer hoort een roestvast stalen ring te zitten en op de centrale bout onder het deksel een kunststof afdichtingsring. Tussen het deksel en het filterhuis zit een rubberen ring. Zorg er voor dat bij het terugplaatsen van het deksel dat de o-ringen goed in de sponningen zit en schoon zijn. Uitgedroogde O-ringen die niet meer afdichten dienen te worden vervangen maar mocht die niet voor handen zijn kan je o-ringen met vaseline insmeren waardoor het filter (tijdelijk) luchtdicht word.

 

Schoonmaken is heel eenvoudig,

Stap 1 Doe de buitenboordkraan dicht.

Stap 2 Draai de vleugelmoer los en verwijder het deksel

Stap 3 Haal het wierfilter er uit.

Stap 4 Maak het wierfilter schoon.

Stap 5 Plaats het wierfilter terug en het deksel met vleugelmoer

Stap 6 Zet de buitenboord graan weer open

 

 

Wierpot met vleugelmoer                   DSC_0596

Wierpot met vleugelmoer.                                                  De wierpot van binnen met een witte en zwarte O-ring.