Welkom op Dieseldokter.nl

De website van Fer.

Fer is De Dieseldokter voor (scheeps)diesels.

Op deze site vind je handleidingen van verschillinde motoren maar ook hoe je het onderhoud of reparaties aan een motor kunt uitvoeren. De site wordt voortduren voorzien van nieuwe beschrijvingen dus kom gerust eens terug.

 

 

 

Dempplaat

Dempplaat

Tussen de motor en de keerkoppeling bevindt zich meestal een dempplaat. Deze speciale plaat met veren of kunststof nokken is gemonteerd aan het vliegwiel en dient om torsietrillingen van de motor (vooral bij lage toerentallen) te dempen en de klap van het inschakelen van de keerkoppeling enigszins op te vangen. Als er op lage toerentallen een ratelend geluid (dat er eerst niet was)  uit het koppelingshuis komt, wijst dit meestal op een versleten dempplaat en niet op een defecte keerkoppeling. Loszittende of gebroken veren veroorzaken het geluid.

Het is voor een geoefend oor vast te stellen of het een defecte dempplaat betreft of dat het “tandhameren” van een versleten keerkoppeling hoorbaar is. Naarmate de koppeling warmer wordt zal het geluid veranderen. Bij een defecte dempplaat niet.

 

Dempplaat